cadılar bayramı


geldi yine bir cadılar bayramı zamanı. aslında cadılar bayramı geleneği daha danimarka'ya 2000'lerin başında gelmiş. öyle oturmuş bir şey değil yani. on gün öncesinden tüm gågade (kent merkezinin trafiğe kapalı alanı) boyunca iskeletler, boynundan asılıp ölmüş cesetler ve dev örümceklerle "süslemeler" yapıldı. 

danimarkalıları bazı yönlerden anlamak çok zor. mesela en ufak bir sokak gösterisini ya da dükkan açılışını büyük bir etkinlik olarak görüp hepsi oraya doluşuyorlar (gerçi ne yapsınlar başka yapacak şey mi var?). yaşadığım şehir (vejle) yüz binden az nüfusa sahip ancak kutlama, event bir şey oldu mu sokaklar caddeler dolup taşıyor anlamak güç.


halloween günü gelip çattığında vestergade'den kocaman bir yaratıklar, vampir ve cesetler ordusu yola çıktı. şehrin büyüklüğüne ölçeklersek gerçekten de yoğun bir kalabalık. insanlar cadde boyunca üst üste dizilmişler. grubun yürüyüşü başaladığı an yüzlerce çocuk korku ve mutluluktan çığlıklar atarak bu özel anı kutladılar.

cadılar bayramı konusunda çok tutucuyum. çocukların ceset kıyafetleri giymeleri, kan içen vampirleri alkışlamaları falan nedir anlamıyorum. böyle bir yeni nesil geliyor tüm dünyada. bunu cadılar bayramı özelinde söylemiyorum (ki bu özellikle amerika'da çok eski bir gelenek). ama mesela iş arkadaşım kızına doğum gününde tabut şeklinde pasta yaptırdıklarını söylediğinde gözlerim yerinden fırlamıştı. yani bilmiyorum. çok mu muhafazakarım? neyse işte bir cadılar bayramı daha kafamda bir sürü soru bırakarak geçti ve gitti. :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder