dannebrog (danimarka bayrağı)


danimarka'ya gelen herkesin ilk olarak fark ettiği şeylerden biri vitrinlerde, çevre süslemelerinde, restoranlarda yemek masalarının üzerinde, evlerin bahçelerinde ve her yerde danimarka bayraklarının boy göstermesi. danimarka'yı ilk kez ziyaret edenlerin sorularından biri bu. "neden her yerde bayrak var?"

sağ partilerin toplam oy gücünün fazlalığı ve göçmen karşıtı girişimlerine dayanarak danların fazlasıyla milliyetçi olduğunu düşünebiliriz. peki bu bayraklarla donatma da onun bir yansıması mı?

gayet enternasyonel, dille, renkle hiç alakası olmayan bir dan. restoranda doğum günü kutlamak istiyor. ama kutlama bayraksız olur mu? hemen hooop bir bayrak masaya koyuyor garson. mumlar yanmış, pasta geliyor -tillykkeeeeeee! (danca 'kutlu olsun')- hayda! pastanın üzerinde mumdan fazla bayrakçık var... küçük küçük danimarka bayrakları... hediyeler çantalardan çıkıyor. tabii ki tüm paketler dannebroooog...

esasen dan bayrağının çok gerçeküstü bir hikayesi var. efsaneye göre kırmızı üzerine çizilmiş bu beyaz haçlı bayrağın tanrı tarafından gönderildiğine inanılıyor. 1219'da danimarka kralı 2. valdemar estonya'ya bir seferde yapıyor. kral tam tallinn'de savaşı kaybedecekken gökten bu bayrak süzülerek düşüyor. bunun üzerine kralın ordusu birden güçleniyor. tüm gidişat tersine dönüyor ve zafer kazanılıyor.

işte kırmızı çember, işte dannebrog! :) - ressam:  Christian August Lorentzen

danların önemli bir kısmı ateist. ateist olduğunu bildiğin bir dana bu hikaye hakkında ne düşündüğünü soruyorum. hikayenin bir şekilde herkesçe bilindiğini ancak bayrağın kutsal sanıldığı için değil tamamen yerleşik bir gelenek olarak bu kadar sevildiğini söylüyor. ne var ki bu hikayeye gerçekten inanan bir kitle de halen varmış. ;)

danlar bayrağın neden bu kadar ön planda olduğu sorulduğunda "ne var ki, onu görmeye alışığız, hiç milliyetçi değilim ama doğum günü pastamda dannebrog isterim..." gibi cevaplar veriyorlar. anlayacağınız bayrak popüler kültür öğesi haline gelmiş (adamlar donlarına bile bayrak basıyorlar gel de sen onu bizim orada yap).

bundan sonra danimarka'ya giderseniz, her yerde bayrak görünce "bayram mı var?" diye sormayın. çünkü o kutsal ve vazgeçilmez bir figür; o dannebrog!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder