danimarka'da kış


gelen sorar, giden sorar: "kar çok mu? buz var mı buz?"
yok kardeşim hiçbiri yok. danimarka'nın kışı türkiye'nin birçok yerindeki kıştan daha yumuşak geçiyor. türkiye'nin yarısı karlar altındayken kuzey avrupa'da yağan kar insanlara daha egzotik geliyor :)

danimarka kışının tek farklı özelliği günün gerçekten çok erken kararması. saat 14:30 gibi hava baya kararmaya başlıyor. gerçi kararmamış hali de çok aydınlık sayılmaz. üstünüzde kat kat bulutlarla karanlık bir kış yaşıyorsunuz yani... işte bu yüzden soğuk ve karanlıkta evlerinde hygge'ye sığınıyor danlar.

yıllık gün ışığı miktarları üstteki görselde. alttaki barda ise 21 aralıkta danimarka'nın güneş ışığı aldığı saatler gösteriliyor.

misal geçen kış istanbul günlerce karlar altındayken danimarka'da sadece bir gün kar yağdı. o da her yeri kaplamadı. yüzeysel olarak kaldı ve eridi gitti. nordik coğrafya değince herkesin aklına kuzey norveç ya da isveç geliyor. danimarka bu anlamda pek nordik sayılmaz arkadaşlar.

türkiye'de yaz yaz gibi, kış da kış gibidir. burada yaz yaz gibi değilken, kış da kış gibi değil. sürekli sprey gibi atıştıran yağmur, soğuk ve karanlık danimarka kışını tarif edebilir, kar değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder