havai fişek festivali (?) silkeborg




tarlanın ortasına kurulmuş küçük bir şehirde yaşıyorsanız her şey sizin için bir etkinlik, bir festival olabiliyor. misal bizde kadıköy meydanı'na beş tane hayvan kostümlü adam gelip dans etse ya da küçük bir çadırda sıcak şarap dağıtılsa (artık zaten dağıtılamaz ya) buna etkinlik der misiniz? demeyi bırakın, insanlar bunun için çıkıp bursa'dan gelirler mi? dans eden hayvanları görüp çadırdan bir tas içecek alacağız diye... burada oluyor. minimal yaşam insanı böyle arayışlara sevk ediyor.

neyse efendim biz yine haberi aldık ki silkeborg'da havai fişek gecesi olacakmış. 70 kilometreyi havai fişek izlemeye gidiyoruz, hani boğazda bütün gün atılanlardan. işin kötüsü havai fişeğe de karşıyım. ama etkinlik yok, napalım gidiyoruz artık.

meğerse iş bizim küçümsediğimiz kadar değilmiş. aslında bu bir geleneksel yat yarışıymış ve onun kapanış gecesinde havai fişek gösterileri yapılıyormuş. silkeborg yat yarışları 1899'dan beri düzenleniyormuş. zamanla yarışlar bir festivale dönüştürülerek bu günkü halini almış.

şehrin içinde uzun uzun akarsu kolları ve göller var. muhteşem! özellikle danimarka'yı arabayla gezme imkanınız olursa silkeborg girişinden 10 kilometre kadar (belki de daha kısa) önce harika bir doğal yüzme havuzu var. dört tarafınızın doğayla çevrili bir gölde yüzüyorsunuz (tabii tüm yıl buz gibi suda, yerse :)). neyse efendim, bu kolların birinin üzerine bir köprü yapmışlar. bu köprü yatların varış yeri. biz de buraya gidip fişekleri izleyeceğiz ama ne mümkün. öyle bir kalabalık var ki sanırsın tüm danimarka buraya gelmiş (gerçi tüm danimarka dediğin istanbul'un dörtte biri). zaten anksiyeteli biriyim. köprünün üzerine on bin kişi yığılmış. bana göre çöktük çökeceğiz. :) neyse fişekler atılmaya başladı. çok güzel rengarenk bir gösteri hazırlamışlar allah için. bir de yerlerde içtikleri içkilerin şişeleri yuvarlanmasa...

bahsettiğim doğal yüzme havuzu <3


özet: silkeborg'da 120 yıldır düzenlenen geleneksel yat yarışlarının kapanış gecesinde bulunmanın gururunu taşıyarak evimize döndük. hoş bir deneyimdi.

yazıdan çıkarılacak önemli noktalar:
  • silkeborg jutland'ın tam ortasında (biraz kuzey) bulunan çok güzel bir şehir.
  • şehirde çok fazla akarsu kolu ve göller var. bu nedenle su sporları için ideal bir şehir.
  • silkeborg'a arabayla gelirseniz girmeden 5-10 km önce bulunan saklı gölü mutlaka görün (yol üzerinde yavaşlayın, bir sürü arabanın kümeleştiği bir yol kenarı göreceksiniz (solda) işte orası <3
  • danimarka'da her şeye event gözüyle baktıkları için işin detayını iyi öğrenmeden yola koyulmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder