danimarka yerel seçimleri



danimarka'da yerel seçimler yaklaşıyor. her tarafta yoğun kampanyalar var. yoğun kampanyalar derken, elektrik direklerine fotoğraf asmak ve kent meydanına küçük bir çadır kurmaktan ötesi yok. türkiye'deki dev bütçeli, bol gösterişli kampanyaların yanında buradakilere kampanya bile demek zor.

her şeyde olduğu gibi kampanya işinde de danimarkalılar oldukça minimalist. geçen gün kent meydanından geçerken liberallerin çadırı çok hareketliydi. yaşlı bir adam saksafon çalıyor ve bir kadın caz söylüyor. seçim kampanyasına bak! çadırda çorba dağıtılan kampanyalar görmüş biri olarak gözlerim yaşardı. herkes gibi duraksayıp müziği dinledim (liberaller olmasına rağmen:)) ve alkışladım.

seçim kampanyalarında en çok göçmen aday gösterenler sosyal demokratlar. genel seçimlerde en çok oyu alanın da sosyal demokratlar olduğunu söyleyelim. ne var ki, onun dışında sağ ve merkez sağ partilerin toplamı danimarka nüfusunun çoğunu oluşturuyor. yani sosyal demokratların tek başına en yüksek oyu alması danimarka'nın sağ eğilimli bir toplumdan oluştuğu gerçeğini değiştirmiyor.
bir de not danimarka'da adı "sol" olan bir sağ parti var :) ülkenin en güçlü partilerinden biri olan venstre adının tersine merkez sağ-sağ politika yapan siyasi parti...

1 yorum:

  1. Vestre'nin de bir Türk adayı var. Ama normalde neyi savunduğunu biliyoruz. Göstermelik tabii.

    YanıtlaSil