kazlardan intikam alma günü



bugün danlar için önemli günlerden biri: mortensaften

danlar her ne kadar bireyselliğe önem verse de geleneklerinden çok kopuk değiller. mortensaften aslında hasat bayramı gibi bir şey ya da aziz martin günü diyebilirsiniz. IV. yüzyılda yaşayan ve bir asker olan martin hıristiyan olduğu için ordudan atılıp sonra gaul'de ilk manastırı kuran kişi.

martin piskopos olarak seçilmemek için bir kaz kümesine saklanır (neden istemediğini bilmiyorum:)), ancak kazlar sesleriyle onun yerini belli ederler. bunun üzerine (sapıklık burada başlıyor) kazlar ona ihanet ettiği için martin her yıl o gün herkesin intikam olarak kazları kesip yemesini ister. WTF!

işte kaz kesip yemekten başka bir olayı olmayan bu özel gün burada özellikle ailelerin bir araya gelip akşam yemeği yemesi ve akşam yemekleriyle kazlardan intikam almasından ibaret. işin daha da trajikomik yanı kaz etinin daha pahalı olması, damak zevkine daha ters düşmesi vs vs gibi sebeplerden artık danlar bu akşamı ördek eti yiyerek kutluyorlar. hani ihanet eden kazlardı kardeşim ördeklerin ne suçu var?

işi ne kadar komik hale getirmeye çalışsam da oldukça üzücü. insanları bir araya getiren özel günler olarak bayramların kıymetli olduğunu düşünüyorum. ama bu huzurlu gün için ördekleri, kazları -ya da bilumum hayvanları öldürmenin ne alemi var yahu? kansız bayramlar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder